img

Czy jest możliwe oszczędzanie na jedzeniu?

Starsi ludzie często mawiają, że na jedzeniu się nie oszczędza. Zapewne jest w tych słowach sporo racji, zwłaszcza na płaszczyźnie zdrowotnej – jedzenie z dolnej półki lub rezygnowanie z posiłków wcześniej czy później odbije się na naszym zdrowiu. Istnieją jednak sposoby, które umożliwiają oszczędzanie na jedzeniu, bez negatywnych skutków zdrowotnych.

Wybierając się na zakupy z listą i przestrzegając własnych ustaleń, można sporo zaoszczędzić. Listę najlepiej tworzyć na podstawie planu posiłków, uwzględniając przy tym zdrową dietę. Koniecznie trzeba zrezygnować ze słodyczy, półproduktów, sosów, sztucznych przypraw i gazowanych napojów. Nie tylko są drogie, ale przede wszystkim niezdrowe.

Jedzenie na mieście jest modne i wygodne, często także smaczne, ale domowe posiłki należą do zdrowszych i tańszych. Co ważniejsze, wiele smakołyków można przygotować w domu – będzie taniej, bardziej zdrowo i smacznie.Na lunch warto przygotować kanapki, są znacznie zdrowsze i tańsze niż fast foody czy jedzenie zamawiane w knajpkach. Ponadto pozwalają kontrolować regularność spożywania posiłków. Zamiast kanapek można zrobić sałatkę lub zabrać kawałek domowego ciasta.Samodzielne przygotowywanie kanapek stało się ostatnio bardzo modne w dużych korporacjach, jedyny wyjątek stanowią firmy, które dopłacają pracownikom do oferowanych w ramach cateringu posiłków.

Polacy wyrzucają na śmietnik 7 ton jedzenia rocznie. Marnotrawstwo. Tracimy jedzenie i pieniądze. Kupuj tyle, ile zje twoja rodzina – oszczędzisz pieniądze i wszystkich nakarmisz.Wystarczy chwila, aby policzyć, ile jedzenia potrzebuje na tydzień twoja rodzina. Przemyślane zakupy to korzyść dla domowego budżetu. A oszczędności nigdy za dużo.Pomocny w tej kwestii okazuje się plan obiadowy – na tej podstawie można kupić tyle jedzenia, ile faktycznie jest potrzebne.Na zapasrodzinne obiady​ nie należy kupować przede wszystkim mięsa i serów, czyli produktów, które łatwo się psują. Czerstwy chleb można zetrzeć na tarce i uzyskać bułkę tartą, przygotować grzanki lub zapiekankę.Istnieją jednak produkty, które warto kupować na zapas. Są to głównie produkty wydłużonym terminie do spożycia. W tej sytuacji sprawdzą się zakupy w hurtowniach lub dużych marketach. Woda mineralna, mąka, cukier czy konserwy długo zachowują świeżość, można je więc spokojnie kupować na zapas. Dobrym pomysłem są w tym przypadku wielopaki, które zasadniczo są tańsze. W tej sytuacji ponosimy spory wydatek jednorazowy, ale mamy zapasy na dłuższy czas, dzięki czemu nie tracimy czasu i paliwa po to, by jechać do sklepu po butelkę wody czy kilogram cukru.

Nie należy także wstydzić się dyskontów, które wyrastają niczym przysłowiowe grzyby po deszczu, stając się symbolem taniości i bylejakości. Zakupy w tych sklepach naprawdę się opłacają, aczkolwiek pod warunkiem, że nie popadniemy w paranoję i nie będziemy kupować ogromnych ilości danego produktu tylko dlatego, że jest tani. Godne polecenia są produkty „no mane”, czyli oznaczone logiem dyskontu. Zazwyczaj są one produkowane przez znane marki, a jedyną różnicą jest niższa cena.

Natur

Specjaliści ds planowania budżetu

Zobacz również