img

Czy można oszczędzać na jedzeniu?

Znaczna część domowego budżetu przeznaczana jest na jedzenie. Czy w tej dziedzinie można oszczędzać? Okazuje się, że tak!

Pierwszym krokiem jest ustalenie określonego budżetu, czyli kwoty, którą będziesz wydawać na produkty spożywcze w ciągu tygodnia lub miesiąca, staraj się jej nie przekraczać. Zdecydowanie łatwiejszy do realizacji okazuje się tygodniowy budżet, tym bardziej, jeśli jest to rodzina z dziećmi. Ważne jest to, aby ustalić realną kwotę, dostosowaną do możliwości gospodarstwa domowego.

Doskonałym sposobem na oszczędzanie jest odłożenie określonej kwoty do koperty i korzystanie z tych pieniędzy podczas codziennych zakupów. Zdecydowanie łatwiej wydawać pieniądze, których nie widzimy niż te, które trzymamy w ręku.

Korzystanie z karty jest wygodne, ale droższe – nie pozwala monitorowania wydatków.

Ważne jest to, aby sprecyzować, co powinno być ujęte w określonym budżecie – czy są to wyłącznie pieniądze na żywność, czy też na artykuły gospodarstwa domowego, chemię, ewentualny alkohol, rozrywki itp.

Szukasz oszczędności? Skorzystaj z media expert gazetka!

Dobrze jest śledzić własne wydatki korzystając z arkusza kalkulacyjnego lub kartki papieru,to pozwoli określić, na jakie cele przeznaczasz najwięcej pieniędzy.

Akcja budżetowa powinna obejmować wszystkich, którzy robią zakupy.

Organizuj i planuj obiady na cały tydzień, nie rób zakupów na ostatnią chwilę – kończy się to zazwyczaj niepotrzebnymi zapasami w szafach.

Zminimalizuj ilość odpadów, zwłaszcza spożywczych. Kupuj tyle, ile zje twoja rodzina, korzystaj z możliwości, jaką są mrożonki.

Regularnie kontroluj stan lodówki, w pierwszej kolejności zużywaj produkty łatwo psujące się i o krótkim terminie ważności.

Zmodyfikuj przepisy – przygotuj dania z tego, co posiadasz, niekoniecznie zgodnie z produktami ujętymi w przepisie.

Gotuj „tanio”, korzystaj z produktów sezonowych i tańszych produktów, istnieje wiele możliwości, by przygotować smaczne i zdrowe posiłki.

Pomyśl o zapasach. Jeśli gotujesz danie jednogarnkowe, zrób więcej potrawy i połowę zamróź – sprawdzi się w sytuacji, gdy nie będziesz miała czasu, by przepisy​cokolwiek gotować.

Oszczędzanie to przede wszystkim kwestia wyboru. Można kupować produkty markowe lub ich tańsze odpowiedniki. Wiele rzeczy można przygotować samodzielnie, np. ugotować kompot zamiast kupować sok czy napój. Latem i jesieniom można przygotować mrożonki z warzyw i owoców lub przetwory w słoikach – idealnie sprawdzą się w okresie zimowym.

Cena mrożonek ze sklepu jest trzykrotnie wyższa, a po co przepłacać?

Warto także korzystać z promocji i rabatów, niemniej jednak należy to robić z głową.

Natur

Specjaliści ds planowania budżetu

Zobacz również