Czy lepiej wybierać masło czy margarynę? Chociaż wiele osób uważa, że masło jest zdrowsze, ponieważ jest naturalne, to nie jest to dobra decyzja. Głównym argumentem przeciwko masłu jest jego wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans. Wydaje się więc, że margaryna jest korzystniejsza. Zbadaliśmy, co...
Zdrowa żywność dla diabetyków Zdrowe odżywianie może być kłopotliwe. Różnorodność "zdrowej" żywności i mylące etykiety mogą utrudniać podjęcie decyzji, co jest zdrowe. Dokonywanie właściwych wyborów teraz zapewni nam zdrowe życie w przyszłości. Poniżej podajemy kilka wskazówek, które pomogą Ci zdecydować, co...
Olej Lubański i jego zastosowania lecznicze Drzewo Luban jest bardzo rzadkim gatunkiem, który rośnie w Sułtanacie Omanu. Produkcja olejku Luban historycznie koncentruje się w gubernatorstwie Dhofar, w południowej części Sułtanatu. Pierwszy odnotowany eksport lubanu pochodził z portu Samhram w Dhofarze w I wieku naszej ery. Był to...
Dość częsta sytuacja: masz coś ugotować, ale nagle okazuje się, że w daniu brakuje jednego składnika. Co zrobić, gdy nie można po nią pobiec do sklepu? Odpowiedzi znaleźliśmy w książce kucharskiej doświadczonej gospodyni. Czym można zastąpić..... ... mleko Jeśli masz mleko skondensowane w zapasie, po prostu...
Starsi ludzie często mawiają, że na jedzeniu się nie oszczędza. Zapewne jest w tych słowach sporo racji, zwłaszcza na płaszczyźnie zdrowotnej – jedzenie z dolnej półki lub rezygnowanie z posiłków wcześniej czy później odbije się na naszym zdrowiu. Istnieją jednak sposoby, które umożliwiają oszczędzanie na jedzeniu...
Istnieje wiele powodów, dla których kupujemy za dużo jedzenia. Pójście do marketu po pracy, będąc wściekle głodnym, skutkuje zwykle załadowaniem wózka po brzegi, wydaniem mnóstwa pieniędzy, co następnie kończy się wyrzuceniem połowy z zakupionych produktów. Winne są także pośpiech oraz przekonanie, że „wszystko się...