img

Poradnik doświadczonej gospodyni domowej: Czym zastąpić brakujący składnik

Dość częsta sytuacja: masz coś ugotować, ale nagle okazuje się, że w daniu brakuje jednego składnika. Co zrobić, gdy nie można po nią pobiec do sklepu? Odpowiedzi znaleźliśmy w książce kucharskiej doświadczonej gospodyni. 

Czym można zastąpić.....
... mleko

Jeśli masz mleko skondensowane w zapasie, po prostu rozcieńcz je z wodą w stosunku 1 do 1. Miej też w domu torebkę mleka w proszku na wszelki wypadek - wystarczy rozcieńczyć je z wodą zgodnie z instrukcją. Równie dobrze sprawdzi się każdy inny rodzaj mleka: mleko migdałowe, kokosowe, sezamowe. Te rodzaje mleka są zdrowsze i mogą być również stosowane jako dodatek do napojów - herbaty czy kawy.

... kefir
Kefir można łatwo zastąpić jogurtem naturalnym lub szklanką mleka z łyżką octu lub soku z cytryny. Ponadto, zamiast kefiru, do wypieków można dodawać kwaśną śmietanę rozcieńczoną wodą.

... jogurt
Jogurt można łatwo zastąpić dowolnym fermentowanym składnikiem mlecznym - kwaśną śmietaną, kefirem, ryżanką lub kwaśnym mlekiem - nigdy nie pozbywaj się kwaśnego mleka, może się przydać do wypieków i deserów. 

... ser
Mascarpone jest często używane w wypiekach - zastępuje się je mieszanką śmietany i twarogu, ucierając w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji, tak aby nie było grudek. Feta w sałatce greckiej może być łatwo zastąpiona lekko soloną bryndzą, a drogi parmezan można zamienić na dowolny twardy ser dobrej jakości.

... mleko skondensowane
Mleko skondensowane można z łatwością zastąpić porcją ciężkiej śmietany. Szklanka mleka skondensowanego jest równoważna szklance słodkiej śmietanki.

... czekolada
Jeśli potrzebujesz tabliczki gorzkiej czekolady do tego przepisu, zastąp ją mieszanką jednej części oleju roślinnego i trzech części kakao w proszku. Dobrze jest zaopatrzyć się w kakao w proszku przeznaczone specjalnie do pieczenia, przyda się nie raz.

... biały cukier
W słodkich wypiekach wystarczy dodać banany lub miód ubite blenderem - proporcje należy dobrać według własnego gustu. Biały cukier zastępujemy droższym i bardziej użytecznym brązowym cukrem lub syropem (1 łyżka = 1 szklanka cukru), a także dżemem.

... olej roślinny
Olej roślinny w wypiekach nie jest w żadnym wypadku zastępowany tłuszczem, jak wielu mogłoby sądzić. Brak filiżanki oleju do gotowania można uzupełnić filiżanką dowolnego przecieru owocowego. Do smażenia olej roślinny zastępuje się oliwą z oliwek, tłuszczem zwierzęcym, smalcem, a nawet wodą.

... Ocet
Rzadko zdarza się, aby w kuchni nie było octu. Jeśli jednak nagle rezerwy strategiczne się wyczerpią, ocet można łatwo zastąpić sokiem z cytryny lub cytrusów, a także łyżką białego wytrawnego wina.

... sok z cytryny
Łyżeczka soku z cytryny zastąpi łyżeczkę białego wytrawnego wina lub soku z limonki. Pół łyżeczki octu również zadziała. Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z dowolnego cytrusa lub ekstraktem z cytryny.

... bułka tarta
Jako bułki tartej można użyć mieszanki zmielonych otrąb i płatków owsianych. Możesz też wysuszyć chleb i zmielić bułkę tartą w młynku do kawy lub blenderze.

... środek rozczynowy
Doświadczone gospodynie wiedzą, że zaczyn można zastąpić sodą oczyszczoną. W przypadku ciasta biszkoptowego koniecznie należy go zagasić octem lub sokiem z cytryny, a w cieście kruchego ciasta sodę oczyszczoną umieszcza się właśnie w ten sposób.

... skrobia
Do zagęszczania sosu lub zupy zamiast skrobi można dodać mąkę - gryczaną, owsianą, kukurydzianą, żytnią. Do pieczenia można dodać mąkę pszenną lub kaszę mannę.

Miłego gotowania!  

 

Natur

Specjaliści ds planowania budżetu

Zobacz również