img

Jak zaoszczędzić pieniądze na zdrowym odżywianiu

Jak zaoszczędzić pieniądze na zdrowym odżywianiu

Zwykło się uważać, że tylko bogaci ludzie i celebryci mogą odżywiać się prawidłowo i zdrowo, ale w rzeczywistości tak nie jest. Jak więc jeść dobrze i oszczędzać pieniądze? Przeczytaj w naszym artykule!

Zakupy spożywcze i zaoszczędzenie dużej ilości pieniędzy: mission impossible. Jesteśmy temu przeciwni! Pójście na budżetowe zakupy spożywcze jest realne, a my powiemy Ci, jak to zrobić.

Oto więc kilka fajnych sposobów na radzenie sobie z oszczędzaniem pieniędzy na zdrowej żywności.

Oszczędność czasu:

  • zaplanuj menu z tygodniowym wyprzedzeniem;
  • zrób zakupy zgodnie z menu;
  • przygotuj składniki z wyprzedzeniem: możesz zamarynować mięso, obrać warzywa, obrać i zamrozić grzyby;
  • gotuj z wyprzedzeniem i zaangażuj w gotowanie swoje zwierzęta domowe.

Zapomnij o niepewności w kuchni:

  • wybieraj przepisy, które są jasno i zrozumiale przygotowane;
  • gotuj zgodnie z recepturą:
  • danie plus przystawka;
  • zrób listę dań do ugotowania.

I oczywiście nie zapominajcie o naszych zasadach przyjaznych dla budżetu!

Nasze zasady budżetowych zakupów

  • Przygotowaliśmy dla Ciebie najlepsze wskazówki, jak robić zakupy i jeść zdrowe przekąski, nie nadwyrężając rodzinnego budżetu.
  • Rób listy zakupów: Rób zakupy w miarę potrzeb, a nie kupuj na później.
  • Nie kupuj rzeczy, które możesz zrobić sam.
  • Warzywa, owoce, zioła, mięso i nabiał staraj się kupować na bazarach, od lokalnych producentów, a nie z importu: to pozwoli Ci zaoszczędzić sporo pieniędzy.
  • Zwracaj uwagę na ceny podczas zakupów i upewnij się, że trafisz na najlepsze okazje.
  • Poluj na zniżki w dużych supermarketach.
  • Wybieraj tylko produkty sezonowe, abyś mógł zarówno jeść poza domem, jak i oszczędzać pieniądze.
  • Wypełnij swój jadłospis zupami, a nie drugimi daniami: zupy są o wiele bardziej pożywne niż drugie dania, są zdrowsze dla trawienia, nie uderzają w sylwetkę i są o wiele wygodniejsze w przygotowaniu.
  • Aby zwiększyć liczbę porcji zdrowego dania, dodaj do niego więcej warzyw: ziemniaków, marchewki, buraków, jeśli są w przepisie.
  • Rośliny strączkowe są zdrowe, obfite i smaczne. Nawet jeśli w przepisie nie ma roślin strączkowych, nigdy nie jest za późno, aby dodać do zupy fasolę, groch lub ciecierzycę. Przy okazji, ciecierzyca jest szczególnie obfitym produktem strączkowym, który zwiększa liczbę ugotowanych porcji, pozytywnie wpływa na trawienie i syci nawet małe porcje.
  • Nie zapominaj o orzechach i jagodach. Orzechy są dobre jako dodatek do zup, kasz i deserów. A jagody są wspaniałym dodatkiem do słodyczy. Nie tylko uzupełniają one potrawy, ale także nadają im szczególny zapał i pikantny smak.
  • Jeśli chodzi o mięso, należy postawić na jakość. Oczywiście, chcesz kupić ogromny stos kiełbasek z supermarketu, ale nie daj się ponieść. Wysokiej jakości produkty mięsne nie tylko dostarczają organizmowi składników odżywczych, ale także pomagają zaspokoić głód.

Natur

Specjaliści ds planowania budżetu

Zobacz również